Ontslag of minder werken door corona-virus: wat moet ik doen?

Vanwege de uitbraak van het corona-virus zijn veel mensen gebonden aan werken vanuit huis. Als dit kan, is dit een goede oplossing. Voor een aantal mensen is er echter geen oplossing. Vooral voor mensen in de horeca, vrije tijd, entertainment en reisbranche kunnen de financiële gevolgen hard binnen komen. Misschien ben jij wel in deze tijd ontslagen, zit je net in je proeftijd of ben je oproepkracht. Het is goed om zowel als werkgever en als werknemer te kijken bij de mogelijkheden die worden aangeboden door zowel het UWV als de overheid. Wat kun je aanvragen bij welke maatregel van je werkgever? En wanneer moet je wel in actie komen en iemand inschakelen die je kan helpen.

Ik moet thuis werken, maar ik kan niet alles thuis doen

Iedereen die thuis kan werken, moet ook thuis werken. Voor veel mensen kan dit alleen niet optimaal. Misschien heb je wel een aantal kinderen in de buurt die ook aandacht vragen of moet je normaal heel veel overleggen. Het kan ook zijn dat je niet beschikt over alle materialen die je nodig hebt om het thuiswerken mogelijk te maken. Als thuiswerken niet optimaal gaat, kan je werkgever een vergunning arbeidsverkorting aanvragen. De werkgever moet dan aantonen waarom thuiswerken niet optimaal gaat en krijgt dan een vergoeding voor maximaal 24 weken. Hierdoor kun jij gewoon thuis werken en doen wat je kan doen. Je krijgt gewoon je loon uitbetaald, van het geld zul je dus niet veel merken. 

Ontslagen door Corona: wat mag er wel en wat niet?

Op dit moment kunnen veel werkgevers hun personeel nog zekerheid bieden met de werktijdverkorting. Het UWV betaald hierdoor een groot gedeelte van het loon. Het kan zijn dat er een financiële crisis gaat volgen na deze corona-tijd. Het kan dan dat er ontslagen gaan vallen. Toch moeten bedrijven bij een economisch ontslag toestemming vragen bij het UWV. Dit is vanwege het corona-virus nog moeilijker dan het al was. Wat moet je dus doen wanneer je ontslagen bent om een financiële reden? Corona is niemands schuld. Die van jou niet en niet die van het bedrijf. Je moet er samen uitkomen. Word je dus ontslagen om deze reden en is alles geprobeerd om het te voorkomen? Neem dan contact op met een advocaat of iemand anders die jou kan helpen om alles uit te zoeken wat nodig is.  

Ik moet in quarantaine, krijg ik doorbetaald?

Wanneer je besmet bent en in quarantaine moet, geldt dit als ziekte. Je krijgt dan doorbetaald. Dit is ook zo wanneer je uit voorzorg in thuis quarantaine moet. Ben je niet ziek, kun je thuiswerken en weiger je thuis te werken? In dat geval krijg je niet betaald. Heeft je werkgever niet genoeg werk voor je? Ook dan krijg je doorbetaald. Er is een speciale noodmaatregel gekomen: Het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid

Kom je er nou niet uit met je werkgever of/en het UWV? Dan kun je altijd de hulp inschakelen van een advocaat of iemand anders die verstand heeft van arbeidsconflicten. 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *