Advocaat worden. Het is voor veel jongeren een droom. Werken voor de Overheid, mensen verdedigen. Veel praten en natuurlijk veel geld verdienen. Vooral dat laatste is voor veel jongeren de reden om te starten aan de opleiding tot advocaat. In de praktijk is het echter hard werken en ben je vele jaren bezig om de opleiding te voltooien. Maar hoe word je advocaat? Wat moet je hiervoor doen? Welke advocaat opleiding kun je gaan doen, wat leer je precies, wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt? En over wat voor soort eigenschappen moet je beschikken als je advocaat wilt worden?
Opleiding tot advocaat
Wanneer je advocaat wilt worden, moet je een WO-Rechtenstudie hebben gevolgd. Deze studie kun je doen bij 10 Universiteiten in Nederland: Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Tilburg University, Radboud Universiteit in Nijmegen, Open Universiteit in Heerlen, Rijksuniversiteit Groningen, Maastricht University, Universiteit Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Leiden. De bachelor van de Rechtenstudie duurt altijd drie jaar. Vervolgens kies je een master. De master duurt vervolgens één of twee jaar. Hierbij is het heel belangrijk welke vakken je kiest. Dit heeft namelijk invloed op de gebieden waarin jij je straks advocaat mag noemen.
Advocaat opleiding
Weet je zeker dat je de WO-rechtenstudie wilt gaan doen? Dan is het nu tijd om je te gaan verdiepen in de vakken. Welke vakken krijg je? Hoelang duurt de advocaat opleiding? Kun je in de tussentijd ergens stage lopen? Wat moet je doen zodra je de opleiding hebt afgerond?
Tijdens de studie Rechtsgeleerdheid leer je alles over het Nederlandse rechtssysteem. Je krijgt aan de ene kant veel theorie over de wetten en regels in Nederland. Het Wetboek is dus het belangrijkste boek tijdens de opleiding én daarna. Dit boek heb jij altijd bij je. Tijdens de opleiding bestudeer je juridische problemen en je probeert een gunstige oplossing te vinden voor beide partijen. Je leert hoe je juridische papers schrijft, maar ook hoe je een een pleidooi houdt. Je kunt je vaak binnen de studie nog specialiseren.
Specialisaties WO-studie Rechtsgeleerdheid
Tijdens de WO-studie Rechten kun je vaak ook kiezen voor een bepaalde specialisatie. Je specialiseert je bijvoorbeeld in notarieel recht of internationaal recht. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook de management, economie of bedrijfswetenschappen kant op gaan. Tijdens een master kun je je vervolgens specialiseren in tientallen richtingen. Bij de master aan de Universiteit Utrecht specialiseer je je bijvoorbeeld in Privaatrecht, Strafrecht, Onderneming en Recht, Notarieel Recht en Intellectueel eigendomsrecht. Binnen deze takken van recht kies je vervolgens nog een specialisatie. Eén van deze specialisaties is bijvoorbeeld Familierecht. Wanneer je kiest voor dit recht ben je bijvoorbeeld bezig met kinderen en ouders. Mogen kinderen bij de ouders wonen? Wanneer moet een kind uit huis geplaatst worden? Bedenk goed welke richting jij interessant vindt en ga je daarin specialiseren.
Beroepsopleiding advocatuur
Heb je de Rechtenstudie voltooid en ben je er nog steeds zeker van dat je aan de slag wilt als advocaat? Dan is het verplicht om een Beroepsopleiding in de advocatuur te volgen. Dit is een driejarige opleiding tot advocaat wat je kunt zien als een soort stage. Je gaat aan de slag bij een advocatenbureau als stagiair. Je krijgt eigen cliënten toegewezen maar moet wel enkele examens afleggen. Tijdens deze opleiding maak je dus in de praktijk kennis met de advocatuur. Je wordt begeleid en je hebt eigen cliënten. Een mooie manier om kennis te maken met het vak.
Aan de slag als advocaat
Wanneer je de WO-studie met succes hebt volbracht en de beroepsopleiding advocatuur met succes hebt afgerond, kun je jezelf advocaat noemen. Nu is het tijd om te beginnen. Solliciteer bij advocatenbureaus. Lukt dit niet? Start dan met studiegenoten een eigen advocatenkantoor. Maar wees je wel bewust dat het moeilijk kan zijn als starter. Je hebt nog geen netwerk en bedrijven kennen je dus niet. Ga naar conferenties, bijeenkomsten en zet je hele netwerk in om op zoek te gaan naar klanten. Word vriendjes met grote advocatenkantoren en je zit zo in het netwerk.
Zo heb je een goed antwoord op de vraag: hoe word je advocaat? Succes!