“Ik wil scheiden” – Wat moet ik doen?

Scheiding aanvragen

“Ik wil scheiden”. Helaas is het een zin die bij 40% van de huwelijk een keer wordt gezegd. Dit zijn in de afgelopen jaar meer dan 30 duizend stellen. Hoewel je natuurlijk van tevoren niet nadenkt over een echtscheiding is het soms helaas onvermijdelijk. Om je te helpen in het proces van een scheiding leggen we je graag uit waar je juridisch aan moet denken. Welke opties zijn er? En is er een advocaat nodig?

Scheiding

Stap 1: bemiddelaar, mediator of advocaat

Een scheiding wordt officieel uitgesproken door de rechter. Hiervoor hebben jullie een echtscheidingsbemiddelaar of een advocaat nodig. Een bemiddelaar of mediator zorgt ervoor dat jullie samen om tafel zitten en alle opties bespreken. Het voordeel hiervan is de bemiddeling. Dit betekent dat je dus samen tot een oplossing probeert te komen en er niet iemand wint of verliest. 

Mediator

Of je moet kiezen voor een mediator of advocaat voor het regelen van je scheiding hangt af van een aantal dingen. Hebben jullie nog goed contact met elkaar en willen jullie graag samen tot een oplossing komen? Dan kunnen jullie voor mediation gaan. Dit is een fijne manier van uit elkaar gaan. 

Gezamenlijke advocaat

Je kunt een gezamenlijke advocaat of ieder een aparte advocaat nemen. Een gezamenlijke advocaat is financieel beter onderlegd dan een mediator. Hebben jullie samen een bedrijf of moeten er veel financiële dingen besproken worden? Dan is het handig om voor een gezamenlijke advocaat te gaan. Deze advocaat weet precies wat er juridisch bij de scheiding komt kijken en zal naar een passende oplossing zoeken. 

Aparte advocaat

Lukt het niet om er samen uit te komen aan de hand van een gezamenlijke advocaat of een mediator? WIllen jullie beiden andere dingen? Zorg dan beiden voor een eigen advocaat. De advocaten kunnen onderling ook afspraken maken om toch tot een passende oplossing te komen. Dit betekent dus niet dat je slecht uit elkaar gaat. 

Stap 2: Soort scheiding

Ten tweede is het belangrijk om met elkaar na te denken over het soort scheiding. Hieronder worden de verschillende opties uitgelegd.

Echtscheiding

Bij een echtscheiding wordt het huwelijk juridisch beëindigd. Je bent volgens de wet geen partners meer. 

Scheiden van tafel en bed

Het verschil met een echtscheiding is dat je bij een scheiding van tafel en bed volgens de wet getrouwd blijft, maar verder wel alles regelt wat er bij een scheiding hoort. De gemeenschap van goederen worden verdeeld en een ouderschapsplan wordt vastgelegd. 

Stap 3: Ouderschap

Hebben jullie samen kinderen? Dan is onderdeel van de scheiding ook het opstellen van een ouderschapsplan. Ook hier zal de advocaat of mediator samen met jullie doorheen lopen. In dit ouderschapsplan maak je afspraken over de tijd die de kinderen bij ieder doorbrengen. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over financiële zaken zoals school- en studiekosten, sport- en muziekles en alimentatie. Vervolgens zetten jullie samen een handtekening onder dit plan. Wanneer jullie beiden handtekeningen over het ouderschapsplan staan, is het rechtsgeldig.

Heb je nog meer vragen over een scheiding? Neem dan gerust contact op. Je vindt bij ons diverse advocaten die gespecialiseerd zijn in echtscheidingen.

Bronnen: Nationale Adviesbalie, Rijksoverheid, Rechtspraak